Uncategorized

Wat is het verschil tussen de staphylococcus aureus en de escheria coli?

Zowel de staphylococcus aureus als de escheria coli zijn beiden bacteriën, maar wat is het verschil? Wat zijn de symptomen en wat kan je er tegen doen? In dit artikel lees je de verschillen tussen de twee bacteriën. 

Staphylococcus aureus bacterie

Deze bacterie kan zowel bij mensen als bij dieren voorkomen en bevindt zich vooral in de neus of op de huid. Pas wanneer de bacterie de huid is binnengedrongen of in de slijmvliezen zit, dan pas kan je er ziek van worden. De bacterie is niet geheel onbekend, maar velen kennen hem onder de naam MRSA, wat Meticilline resistente staphylococcus aureus betekent. MRSA is namelijk resistent en niet voor maar een antibioticum, nee voor meerdere en is daarom multiresistent. Je kan het MRSA beter voorkomen dan genezen. 

Escheria coli bacterie

Escheria coli oftewel e coli wordt ook wel een poepbacterie genoemd. De bacterie bevindt zich namelijk in de darmen. Dat kan evenals MRSA bij mensen en dieren. Het verschil met de e coli is dat die geen ziekte veroorzaakt onder normale omstandigheden. 

Symptomen

Staphylococcus aureus bacterie

Er kunnen verschillende soorten symptomen optreden bij deze bacterie, zo kan er een huidinfectie ontstaan, maar ook een infectie in de bloedbaan. Een huidinfectie kan zich uiten in de vorm van puistjes, krentenbaard of ontstoken nagelriemen. Terwijl als het in de bloedbaan terechtkomt kan het leiden tot voedselvergiftiging of toxische-shock syndroom. 

Escheria coli bacterie

Terwijl bij de e coli bacterie de symptomen juist gericht zijn op de darmen, dit kan zich uiten in diarree of buikpijn, maar er kunnen ook bloedingen in de darmen ontstaan. Over het algemeen knappen de meeste na een paar dagen weer op, val je onder een risicogroep dan kan het zijn dat je het heftiger ervaart. De e coli bevindt zich vaak in oppervlaktewater stilstaand. Wanneer een koe daarvan drinkt en e coli bacterie oploopt dan kan dat zich uiten in de vorm van koorts en pijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *