Uncategorized

Omgaan met een gokverslaving

Een gokverslaving kan een bijzonder destructieve verslaving zijn. Alhoewel deze verslaving vaak weinig fysieke klachten tot gevolg heeft, kunnen de mentale problemen groot zijn, en de destructieve financiële schade kan mensen die hier last van hebben gehad soms wel de rest van hun leven achtervolgen. Het is hierdoor van belang om bij het vermoeden van een gokverslaving tijdig actie te ondernemen, zodat de schade beperkt kan worden en de achterliggende problemen opgelost kunnen worden. Gelukkig is er veel goede hulp beschikbaar, bijvoorbeeld via https://www.cacnverslavingszorg.nl/. 

 

Psychische verslavingen

Gokken is een verslaving die anders lijkt dan een fysieke verslaving zoals bijvoorbeeld alcohol. Gokken is namelijk een psychische verslaving, hetgeen inhoudt dat het primair de geest is die eraan verslaafd is. Dit betekent echter niet dat het minder heftig is, of dat het makkelijker is om op te lossen. Psychische verslavingen ontstaan namelijk vaak vanuit mentale problematiek, waardoor het bijna essentieel is om deze eerst op te lossen voordat de verslaving kan worden behandeld. Verslavingszorg rondom gokverslaving richt zich dan vaak ook voor een groot gedeelte op de achterliggende problemen, zodat het oplossen van de verslaving een permanent effect heeft. 

 

Ga het gesprek aan 

Wanneer je het vermoeden hebt dat een dierbare te maken heeft met een gokverslaving is het van belang om eerst het gesprek aan te gaan. Op deze manier kun je je vermoedens bevestigen of verwerpen. Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat ook andere dierbaren zich zorgen maken om het gokken, kan het een goed idee zijn om aan de bel te trekken en professionele hulp te gaan zoeken. Wanneer dit probleem tijdig kan worden behandeld blijft de schade vaak beperkt, maar wanneer het uit de hand loopt kan het soms wel jaren doorgaan, waarbij er soms wel tonnen verloren kunnen gaan, om nog maar te zwijgen over de achteruitgang van de mentale gezondheid van de verslaafde. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *