Gezondheid

Zorgverzekering afsluiten? Denk dan hier aan!

Het is nu nog begin het jaar, maar voordat je het weet is het jaar voorbij gevlogen. Aan het eind van het jaar is het belangrijk om te checken of je zorgverzekering nog wel bij je past. Door je zorgverzekering goed aan te passen op je huidige situatie kun je namelijk snel geld besparen. Lees daarom snel verder. In dit artikel lees je over een aantal zaken waar je aan moet denken.

Wel of geen tandarts

Een zorgverzekering met tandarts kan voor de ene persoon voordeliger zijn, maar voor de ander juist niet. Heb je bijna nooit klachten? Dan kan je goedkoper uit zijn als je geen tandartsverzekering afsluit. Ga wel altijd een keer per halfjaar naar de tandarts. Zo zorg je dat als je wel tandproblemen krijgt de problemen op tijd kunnen worden behandeld. Hoe langer je hiermee wacht, hoe erger de problemen namelijk worden. Dit gaat ook gepaard met hogere kosten. Houd er rekening mee dat als je geen tandartsverzekering afsluit je altijd een risico loopt op deze kosten. Je kunt eventueel het geld dat je bespaart door geen tandartsverzekering te nemen hiervoor apart zetten. Als je vaak tandproblemen hebt is het verstandig om wel een tandartsverzekering af te sluiten. Je kunt tevens kiezen uit hoe uitgebreid je de verzekering wilt afsluiten. Zo betaal je vaak bij de minst uitgebreide tandartsverzekering een klein percentage van de kosten van sommige behandelingen zelf, bijvoorbeeld 20%. Dit is vaak zo bij behandelingen door bijvoorbeeld de mondhygiëniste. 

Hoogte van het eigen risico

Ja, je kunt flink wat geld besparen als je jouw eigen risico verhoogd. Echter is dit niet altijd een slimme zet. Als je vaak complexe gezondheidsproblemen hebt of een risicovolle baan of hobby hebt is het verhogen van je eigen risico niet slim. Met complexe gezondheidsproblemen bedoelen we gezondheidsproblemen waarvoor je naar een specialist moet. De kosten voor een specialist kunnen namelijk snel oplopen. Zo kan een kort bezoek aan een keel-, neus- en oorspecialist al snel 200 euro kosten. Als je wordt opgehaald met een ambulance ben je vaak in een klap je eigen risico kwijt. 

Gezinsuitbreiding op komst

Ben je van plan om zwanger te worden? Dan moet je goed opletten dat je verzekerd bent voor de zorg die hierbij komt. Zaken zoals kraamzorg worden bijvoorbeeld vergoed als je aan aanvullende verzekering hebt. Als je zwanger bent kun je ook last krijgen van zwangerschapskwaaltjes. Zo kun je een tekort krijgen aan calcium, wat leidt tot tandproblemen. Als je zwanger bent of wordt is het daarom ook verstandig om een tandartsverzekering af te sluiten. Ook kun je onverwacht klachten krijgen waardoor je naar het ziekenhuis moet. Verhoog daarom dan liever niet de hoogte van het eigen risico.

Welke zorgverzekering bij jou past hangt dus af van verschillende factoren. Ga goed na wat belangrijk voor jou is en maak vervolgens je keuze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *