Gezondheid

Inzicht in de oorzaken van pijn aan de binnenkant van de knie

Pijn aan de binnenkant van de knie is een veel voorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden en activiteitenniveaus kan treffen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaken achter binnen kniepijn te begrijpen om ze effectief te kunnen aanpakken. Dit artikel geeft een overzicht van enkele van de meest voorkomende oorzaken van inwendige kniepijn en stelt manieren voor om het ongemak te verlichten. 

Artrose 

Een mogelijke oorzaak van pijn in de binnenste knie is artrose, die optreedt wanneer het kraakbeen in het gewricht begint af te breken. Dit kan leiden tot zwelling, stijfheid en gevoeligheid rond het gewricht, maar ook tot moeite met lopen of het uitvoeren van activiteiten waarbij je moet buigen of draaien. Hoewel artrose niet te genezen is, zijn er wel behandelingen beschikbaar die kunnen helpen de symptomen te verminderen en verdere schade aan het gewricht te vertragen. Deze omvatten fysiotherapie, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen en cortisone injecties.  

Meniscus scheuren 

Een andere mogelijke oorzaak van pijn in de binnenste knie is een meniscus scheur. De meniscus is een halvemaanvormig stukje kraakbeen in elk kniegewricht dat helpt bij het opvangen en stabiliseren tijdens de beweging. Als dit kraakbeen gescheurd of beschadigd raakt door letsel of slijtage na verloop van tijd, kan dat pijn en zwelling in het gebied veroorzaken, evenals problemen met het volledig buigen of strekken van je been. Afhankelijk van de ernst van de scheur kan de behandeling bestaan uit fysiotherapeutische oefeningen, een brace, medicijnen zoals NSAID’s, of een operatie om het beschadigde weefsel te herstellen of te vervangen.       

Hardloop knie

Het patellofemoraal syndroom (ook bekend als runners knee) is een andere veel voorkomende oorzaak van inwendige kniepijn die vaak hardlopers en andere sporters treft die hun knieën tijdens het sporten zwaar belasten. Het treedt op wanneer er tijdens het rennen of springen overmatige druk op de knieschijf wordt uitgeoefend, wat leidt tot irritatie en ontsteking in het gebied eromheen. De behandeling bestaat meestal uit rust en revalidatie-oefeningen om je quadricepsspieren te versterken en de druk op je knieschijfpees tijdens het hardlopen of sporten te verminderen. Het dragen van ondersteunende schoenen met steunzolen kan ook helpen de symptomen van de lopersknie te verminderen door je voeten extra stabiliteit te geven tijdens het hardlopen of het uitvoeren van andere activiteiten met hoge impact bewegingen, zoals springen of sprinten. In ernstige gevallen waarin deze behandelingen niet voldoende verlichting bieden, kan een operatie nodig zijn om de structurele schade van het patellofemoraal syndroom te herstellen. 

 

Pijn aan de binnenkant van de knie kan vele oorzaken hebben, variërend van artrose tot patellofemoraal syndroom (runners knee). Begrijpen wat de oorzaak kan zijn van je binnenste kniepijn is de sleutel tot een effectieve aanpak; als je echter aanhoudend ongemak in je knieën ervaart ondanks het proberen van traditionele behandelingen, zoals fysiotherapie-oefeningen, een brace van Bracefox en medicijnen zoals NSAID’s, dan moet je met een arts praten over meer gespecialiseerde opties zoals cortisone-injecties of een operatie voor ernstigere gevallen. Door nu voor jezelf te zorgen en te leren over mogelijke oorzaken van inwendige kniepijn kun je later langdurige problemen voorkomen!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *